Solar cookers Sliedrecht

http://www.solarcooker.nl/index.php?lang=nl

 

De werkgroep Solar Cooker Sliedrecht geeft gratis adviezen over productie en introductie voor het koken op zonnestralen met de box cooker van het type Dierkx.

In haar beginperiode maakte de werkgroep meer dan 150 cookers om te bewijzen dat koken op zonnestralen kan! Inmiddels is er veel mee geëxperimenteerd en zijn er lopende projecten met de cooker. Hierdoor is al veel kennis opgebouwd. Naast de parabool cooker en de cookkit vindt de werkgroep de boxcooker van het type Dierxk (met het schuine raam) in de meeste gevallen de beste manier van koken op zonnestralen.

De service van de werkgroep bestaat uit:
~ Adviseren of introductie in een bepaald gebied mogelijk is
~ Verstrekt tekeningen en adviezen over de verschillende materialen
~ Kan een vouwapparaat beschikbaar stellen om binnenbakken te maken
~ Kan voor een experiment een cooker beschikbaar stellen
~ Geld beschikbaar stellen voor een project ter introductie van de solar cooker

© 2013 Solarcoocker werkgroep Sliedrecht | Rivierdijk 659 | 3361 BS SLiedrecht |E-mail: solarcooker@kliksafe.nl

During its starting period the work group produced over 150 cookers in order to prove that cooking by sunrays would be possible. Since that time lots of experiments have been done and several projects with the cooker are going on now. During this process an enormous amount of knowledge has been acquired. Apart from the Parabole Cooker and the Cookit the work group thinks cooking by sunrays with the Dierkx type Box Cooker (with its slanting window) the best way in most cases.


De boxcooker type Dierkx in actie.

De dubbele boxcooker in volle zon. 

Het vouwapparaat in gebruik.

De BC 122 komt iets hoger ( 160 / 170 graden ) in temperatuur doordat er naar verhouding minder stromingsverliezen zijn via de zijkanten. Door deze hogere temperatuur kan bij gunstige omstandigheden ook klein stokbrood gebakken worden. Soms is het aan te bevelen om een metalen plaat onder in de cooker te leggen ( op het rekje) om extra warmte op te slaan. De voorverwarmtijd duurt dan wat langer maar men houd langer een hoge aanvangstemperatuur wat voor brood nodig is. Door aan het deeg 4% melkpoeder, iets koffiemelk of suiker toe te voegen wordt de korst van het brood sneller bruin. Om de temperatuur in de cooker verder te verhogen kunnen ook aan de zijkanten reflektieschermen geplaatst worden

~ De Box cooker vraagt aanpassing in de kookmethoden en maakt daardoor instructie noodzakelijk.

Verschillende typen solar cookers.

De werkgroep Solar Cooker Sliedrecht heeft gekozen voor de box cooker, type Dierkx promoten.

Globaal onderscheiden we drie types solar cookers:
de Parabool cooker , de cookit en de box cooker.

Van de paraboolcookers is de SK14 de bekendste. Hij is zo genoemd omdat de middellijn 1,4 meter is.

De voordelen van de paraboolcooker:

~ De Paraboolcooker bereikt snel een hoge temperatuur (vergelijkbaar met een elctrische kookplaat van 700 watt). 2 liter water kookt in 18 minuten.
~ In combinatie met een hooikist is de paraboolcooker voor meerdere gezinnen te gebruiken.
~ De paraboolcooker kan vanaf een uur na zonsopgang gebruikt worden.
~ De hoogglans aluminium lamellen gaan, bij goed onderhoud, 15 jaar mee.

Nadelen van de parabool cooker:

~ De paraboolcooker moet elk kwartier op de zon gericht worden.
~ De paraboolcooker is duurder dan andere systemen.
~ Het voedsel op een paraboolcooker kan aanbranden, er moet dus iemand bij blijven.
~ Bij niet deskundig gebruik kan de paraboolcooker schadelijk zijn voor de ogen.

De voordelen van de Cookit:

~ De cookit is het goedkoopste systeem.
~ De cookit kan opgevouwen en meegenomen worden.

De nadelen van de Cookit:

~ De cookit is windgevoelig en heeft geen isolatie. Daardoor heeft de cookit een langere kooktijd.
~ De cookit is minder duurzaam. De UV bestendige plastic zak gaat een beperkte tijd mee.

De voordelen van de Box cooker:

~ De Box cooker kan niet aanbranden en ?werkt? terwijl men er niet bij is.
~ Dankzij eenvoudige materialen is de Box cooker in vrijwel elk land na te bouwen.
~ De Box cooker is relatief goedkoop en vrij duurzaam. 
~ De Box cooker kan geprogrammeerd worden opgesteld, zodat het eten gaar is als men thuis komt.

Nadelen van de box cooker:

~ De Box cooker heeft tussen 2 en 4 uur nodig om eten gaar te maken.
~ De Box cooker is alleen geschuikt voor gerechten in een pan.
~ Met de Box cooker kan men het voedsel niet bakken en braden.

 

~ The box cooker requires a change of cooking methods and therefore people need to be instructed.

Different types of solar cookers

The work group “Solar Cookers Sliedrecht” has chosen to promote the Dierkx type Box Cooker.

In general we distinguish three types of solar cookers: the Parabole Cooker, the Cookit and the Box Cooker.

The SK14 is the best-known of the parabole cookers. It got this name because its diameter is 1.4 metres.

Advantages of the Parabole Cooker:

~ The parabole cooker reaches a high temperature very quickly (comparable with an electric cooker of 700 Watts). 2 litres of water will boil in 18 minutes.
~ In combination with a box of hay the parabole cooker can be used by several families.
~ The parabole cooker can already be used as early as one hour after sunrise.
~ If maintained properly the high-gloss aluminium strips will last 15 years.

Disadvantages of the Parabole Cooker:

~ Each quarter of an hour the parabole cooker has to be directed to the sun.
~ The parabole cooker is more expensive than other systems.
~ The food can get burned, so someone must be watching.
~ When not used properly the parabole cooker may be harmful to the eyes.

Advantages of the Cookit:

~ The Cookit is the cheapest system.
~ The Cookit can be folded and be carried along.

Disadvantages of the Cookit:

~ The Cookit is effected by the wind and lacks insulation. Thus the cooking takes longer.
~ The Cookit does not last long. The duration of the UV resistant plastic bag is limited.

Advantages of the Box Cooker:

~ The food in the box cooker cannot get burned and cooks unattended.
~ Because of the simple materials the box cooker can be constructed in almost every country.
~ The box cooker is relatively cheap and quite durable.
~ The box cooker can be installed and programmed in such a way that the food is ready when the people come home.

Disadvantages of the Box Cooker:

~ The box cooker takes between 2 and 4 hours to cook the food.
~ The box cooker is only suited for dishes in a pan.
~ The box cooker cannot fry or stew food.

The work group “Solar Cookers Sliedrecht” provides free advice about producing and introducing the Dierkx type box cooker for cooking by sunrays.

De BC 122

Omdat gebleken is dat men in de praktijk niet gemakkelijk over gaat tot het verbreden van de solar cooker hebben wij de BC 122 als type geïntroduceerd. De hoogte en de diepte is het zelfde gebleven, hij is alleen breder gemaakt. Omdat vrijwel wereld wijd de breedte van de platen triplex 122 CM is, hebben wij dit als standaard aangehouden. In onze werkplaats hebben wij hiervoor een mal gemaakt voor het glas raam en het raam waar de binnenbak in komt. Dit werkt gemakkelijker omdat dan de afmetingen voor het glas altijs precies even groot zijn.

We hebben dit het eerst gebruikt toen iemand uit Georgië enkele dagen bij ons was om cookers te leren bouwen.

Het type solar cooker dat wij gebruiken.

Het type Dierks,met het schuine deksel, is als een van de beste uit een serie proeven te voorschijn gekomen. Mede door het schuine deksel zijn een aantal natuurkundige wetten van stroming en straling in dit type verwerkt.

In de cooker ontstaat een vochtige hete luchtstroom waardoor dit type sneller werkt. Deze luchtstroom ontstaat door met de pannen ook twee eetlepels water in de voorverwarmde cooker te doen. De pannen staan op een rekje waardoor de hete lucht ook de onderkant van de pan verwarmt. Het betekent wel dat de ovenruimte stoomdicht moet zijn. Een voorverwarmde cooker is ongeveer 150 graden Celsius. Als het voedsel er in staat ongeveer ligt de tempratuur rond de 115 graden. Er ontstaat enige overdruk waardoor het voedsel in de pan(nen) gaar gestoomd wordt.

De bodem van de solar cooker is voorin iets dieper. Hier worden de eetlepels water veranderd in stoom. Doordat deze stoom opstijgt dankzij het schuine deksel, verdringt het de overige lucht en ontstaat de circulatie. Uit de stoom, condenseren druppels tegen de koude pannen. De druppels van de pan, rollen weer naar voren, en verdampen opnieuw. Dit komt mede omdat er voorin een schuin gedeelte is waar geen warmte onttrokken wordt door de pannen, maar wel de zonnestralen op komen van het reflectiescherm.

Als de cooker volgens tekening gemaakt is zal het deksel iets hol staan. Dit is om de zonnestralen minder op de zijkanten van het glasraam te laten vallen. De standaard cooker, met een glasraam van 60 bij 60 cm, moet ongeveer om het half uur iets gedraaid worden, met de draaiende zon mee.

Bij bredere cookers, die gemakkelijk gemaakt kunnen worden van binnenbakken uit het vouwapparaat, kan langer gewacht worden met het draaien.

Het programmeren van de cooker vereist ervaring van de gebruiker. Volgens de ontwikkelaar van de cooker, de heer Dierkx, kan op ongeveer een kwartier worden bepaald wanneer het eten gaar moet zijn. Dit kan door de stand van de cooker en het reflectiescherm te richten ten opzichte van de zon. Ongeveer 1½ uur voor het tijdstip dat het eten gaar moeten volle zonnestralen opgevangen worden. Als er gegeten moet worden tegende tijd dat het donker is kan de cooker als “warmhouder”fungeren. Als het reflectiescherm plat gelegd wordt, reflecteert het de warmte. De rest van de cooker is goed geïsoleerd om de warmte vast te houden.